Ion Druta: Povara Bunatatii Noastre - Comentariu Literar
Ion Druta este un scriitor moldovean, considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai literaturii romane din Basarabia. Printre operele sale cele mai cunoscute se numara Povara bunatatii noastre, o nuvela publicata in 1963, care ilustreaza drama taranilor basarabeni in perioada colectivizarii fortate a agriculturii.
Ion Druta: Povara Bunatatii Noastre - Comentariu Literar
Download Zip: https://tlniurl.com/2tIts1
Povara bunatatii noastre este o nuvela cu un puternic caracter social si moral, care denunta nedreptatile si abuzurile regimului comunist asupra satenilor. Personajul principal este Miron, un taran bogat si harnic, care refuza sa-si dea pamantul si averea la colhoz. El este supus unor presiuni si amenintari din partea activistilor de partid si a altor tarani saraci si invidiosi, care il considera un dusman al poporului. Miron este un om bun si generos, care ajuta pe toti cei din jurul sau, dar care nu intelege de ce trebuie sa-si sacrifice libertatea si proprietatea pentru o cauza straina de el.
Nuvela are o structura simpla, impartita in trei capitole: Povara, Bunatatea si Noastre. Fiecare capitol prezinta o etapa din evolutia conflictului dintre Miron si colhoz. In primul capitol, Miron este vizitat de doi activisti de partid, care ii cer sa semneze adeziunea la colhoz. Miron refuza politicos, spunand ca el nu are nimic impotriva colhozului, dar ca nu vrea sa-si paraseasca gospodaria. Activistii il ameninta ca daca nu se supune, va fi considerat un chiabur si un dusman al clasei muncitoare. In al doilea capitol, Miron isi arata bunatatea fata de ceilalti sateni, carora le ofera ajutor material si moral. El le da bani celor saraci, le vindeca animalele celor bolnave, le imparte mancare celor flamanzi. Totusi, el nu este apreciat de cei pe care ii ajuta, ci dimpotriva, este privit cu suspiciune si ura. In al treilea capitol, Miron este victima unei incendieri provocate de catre colhoznici, care ii distrug casa si grajdul. El reuseste sa scape cu viata, dar isi pierde tot ce avea. El se refugiaza la o manastire din apropiere, unde este primit cu mila de catre calugari. Aici el isi da seama ca nu mai are nimic de-a face cu lumea satului, care l-a tradat si l-a respins.
Nuvela lui Ion Druta este o critica la adresa regimului totalitar comunist, care a distrus valorile traditionale ale taranilor basarabeni. Autorul foloseste un limbaj simplu si expresiv, plin de regionalisme si imagini poetice. El creeaza un contrast intre personajul lui Miron, care simbolizeaza bunatatea, dreptatea si demnitatea umana, si personajele colhoznice, care reprezinta rautatea, ipocrizia si lasitatea. Prin titlul Povara bunatatii noastre, autorul sugereaza ca bunatatea este o virtute greu
Nuvela lui Ion Druta este o opera de mare valoare artistica si istorica, care reflecta realitatea sociala si politica a Basarabiei in anii '50. Autorul a trait pe propria piele drama colectivizarii, fiind el insusi un taran originar din satul Horodiste. El a fost martor la suferintele si umilintele la care au fost supusi taranii basarabeni de catre autoritatile comuniste. Prin opera sa, el a vrut sa transmita un mesaj de solidaritate si rezistenta fata de opresiune.
Povara bunatatii noastre este o nuvela care apartine genului epic si curentului realismului social. Ea are un caracter didactic si moralizator, avand ca scop educarea cititorilor in spiritul valorilor umaniste si nationale. Nuvela este scrisa la persoana a treia, cu un narator omniscient, care cunoaste gandurile si sentimentele personajelor. Actiunea este liniara si cronologica, urmarind evolutia conflictului dintre Miron si colhoz. Spatiul este rural, reprezentat de satul Horodiste si manastirea din apropiere. Timpul este istoric, situandu-se in perioada colectivizarii fortate a agriculturii in Basarabia.
Nuvela lui Ion Druta este o capodopera a literaturii romane din Basarabia, care impresioneaza prin forta mesajului si frumusetea limbajului. Ea este o marturie vie a suferintelor si aspiratiilor taranilor basarabeni in fata unui regim nedrept si tiranic. Ea este o pledoarie pentru libertate, demnitate si bunatate, valori care nu pot fi distruse de nicio povara. 04f6b60f66